Група "Першого грудня" просить не називати Кіровоград Єлисаветградом

Українські інтелектуали, громадські та духовні діячі попереджують, що повернення місту імперської назви дозволить Путіну розширити проект "Новоросія"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт ініціативної групи "Першого грудня".

"Повернення місту російської імперської назви загрожує національній безпеці — колоніальні топоніми є підґрунтям для спроб тримати Україну в російській орбіті", - пишуть діячі відкритому зверненні до президента.

Вони нагадують, що назва Єлисаветград була накинута Росією у XVIII ст. із метою пошанування імператриці Єлизавети, а також демонстрації того, що Степова Україна — це російська земля. Таким чином, повернення місту російського імені лише додасть аргументів кремлівській пропаганді.

"Це дасть Кремлю додаткові аргументи на міжнародній арені для навіювання своєї імперської концепції "Новоросії", що включає територіальні претензії до України", - стверджують представники групи.

За їхніми словами, такий крок "стане ударом у спину українській армії", яка захищає Україну від російської агресії і буде наругою над пам’яттю Героїв, які загинули у війні з Росією в 2014-2015 рр., а також над почуттями поранених на цій війні.

Представники інтелектуальної та культурної еліти закликають президента, парламент і уряд не допустити повернення українським містам імперських назв та закріпити заборону на законодавчому рівні.

Нагадаємо, у Кіровограді обговорюють варіанти перейменування міста. Група місцевих політиків та бізнесменів переконана, що "коли Україна помириться з Росією, нам стане соромно, що ми не назвали місто Єлисаветградом".