Росія зарила в землю 18 млрд на газопровід-невдаху по Чорному морю, - ЗМІ

"Газпром" перекине ще не зварені труби, що призначалися для "Південного потоку" ,для потреб "Північного потоку - 2". Вже зварені і укладені в траншеї труби на 18 млрд руб ($286,6 млн) використовувати вже не вдасться

Про це газеті "Ведомости" повідомили три близькі до трубних компаніям людини і підтвердив представник "Газпрому", передає Еспресо.TV.

"Південний коридор" призначався для подачі газу з Росії спочатку до "Південний потік", а потім у "Турецький". Чотирьохнитковий газопровід потужністю 63 млрд куб. м по дну Чорного моря "Газпром" збирався почати будувати влітку. Але Росія і Туреччина так і не підписали міжурядову угоду.

До того ж Анкара погодилася обговорювати будівництво тільки однієї або двох ниток, у той час як "Південний коридор" будувався під чотири.

"Південний коридор" складається з двох маршрутів - Західного уздовж українського кордону і Східного через центральні і південні регіони Росії. Для двох ниток "Турецького потоку" досить одного з них.

Західний вже практично побудований. Спорудження Східного "Газпром" зупинив влітку. Із запланованих тисячі шістсот двадцять п'ять км цього маршруту "Газпром" вже встиг укласти в траншеї і зварити близько 240 км труб.

Це близько 180 тисяч тонн труб. Коли і за скільки компанія їх купувала, "Газпром" не розкриває.
Виходячи з тендеру на закупівлю труб, оголошеного в середу, зараз 1 т труби обходиться концерну в 101 тисячу рублыв. Таким чином, в нинішніх цінах у "Газпрому" укладено в траншеї труб на 18 млрд руб. Їх використовувати вже не вийде, говорить один з трубників. "Полежать", - лаконічна близька до "Газпрому" людина.

Теоретично труби для «Турецького потоку» можуть бути використані при розширенні "Північного потоку". Але це буде вкрай неефективно, говорить один з трубників. Чорне море глибоке, там потрібні труби малого діаметру і з товстими стінками, щоб витримувати тиск, розповідає він. Глибина Балтійського моря набагато менше - там можна використовувати труби більшого діаметру і з менш товстими стінками. Саме тому пропускна здатність однієї нитки "Північного потоку" - 27,5 млрд куб. м, а "Турецького потоку" - 15,5 млрд кубів, розповідає джерело газети.