Венеційська комісія зробила для України виняток, - міністр юстиції

Зазвичай у Комісії виступають за максимальний захист судового імунітету і неможливість звільнення суддів, але Україні дозволили оновити суддівський корпус шляхом затвердження змін до Конституції

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на міністра юстиції Павла Петренка.

"Експерти ВК (Венеційської комісії - ред.), які зазвичай виступають за максимальний захист судового імунітету і неможливість звільнення суддів, зробили виняток. Вони зазначили, що Україна може провести повне оновлення судової системи, можливе через затвердження змін до Конституції України", - написав міністр у Facebook.

За його словами, запропонована модель відкритого конкурсного добору суддів не суперечить стандартам Євросоюзу. Комісія наголосила, що доступ до конкурсів повинні у рівній мірі мати і чинні судді, і кандидати без досвіду.

Іншим зауваженням є необхідність ліквідувати спеціалізовані суди. Це має полегшити доступ громадян до правосуддя.

"Ще одним важливим пунктом висновків є необхідність ліквідації політичних впливів на кар’єру судді. Ніхто, ні парламент, ні президент, не мають впливати на призначення чи звільнення суддів", - зазначив Петренко.

Для забезпечення цього створять незалежний орган, який в основному складатиметься з представників суддівського корпусу.

Нині перед Конституційною комісією стоїть завдання сформувати консолідований пакет змін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Венеційська комісія не схвалила звільнення усіх суддів, але порекомендувала оновити суддівський корпус.