Путінізм у польських національних барвах, - Адам Міхнік про результат виборів у Польщі

Головний редактор видання "Gazeta Wyborcza" висловив побоювання, що прихід опозиційної партії "Право і справедливість" до влади у Польщі може створити режим польської версії путінізму

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Gazeta Wyborcza.

"Зміни, що безумовно обернуться в гірший бік – це виразний євроскептицизм, досить сильна германофобія і досить виразна ставка на ксенофобські настрої, що було видно у контексті біженців", - сказав головний редактор видання, коментуючи перемогу "Права і Справедливості" на парламентських виборах у Польщі.

На думку Міхніка, перемога "ПіС" матиме "катастрофічні наслідки" через виразну ксенофобську та русофобську позиції цієї партії.

"Іншим питанням є те, що ця партія, а особливо її лідер, відомі досить агресивною, несвідомою русофобією... Так само було з Орбаном (прем’єром Угорщини Віктором Орбаном. – Ред.), який вважався найбільшим русофобом в Угорщині. Сьогодні – він найкращий друг Владіміра Путіна в Європейському Союзі", - додав Міхнік. 

Він побоюється, що в обмін на уламки польського президентського літака, який розбився під російським Смоленськом, лідер партії Ярослав Качинський може погодитися на послаблення санкцій проти Росії. У цьому випадку озватися може й антиукраїнське крило "ПіС".

Публіцист наголосив на тому, що нова влада є відповіддю на потребу суспільства у сильній руці і може принести Польщі авторитарні тенденції.

"Перед нами дуже важкі 4 роки, у мене немає сумнівів, що ця влада не буде такою, як усі попередні. Будуть провокації, підслуховування. Політику витіснить модель проведення операцій спецслужбами. Коли я думаю про модель держави, яка на нас чекає, то боюся, що це буде путінізм у польських національних барвах", - сказав Міхнік.

Нагадаємо, упевнену перемогу на парламентських виборах у Польщі отримує консервативна партія "Право і справедливість".