Президент Польщі ветував поправку про регіональні мови

Анджей Дуда заборонив гмінам та повітам використовувати мови нацменшин нарівні з польською

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на TVN24.

Польський президент Анджей Дуда ветував внесення поправки до закону про національні, етнічні меншини та про регіональну мову. Про це повідомила сьогодні канцелярія президента.

Повідомляється, що сумніви викликала можливість використання двох мов органами місцевого самоврядування: крім польської, раді повіту (середня адміністративна одиниця - ред.) і гміни (громади - ред.) дозволялося би використовувати також мову нацменшини, що домінує в регіоні.

Причиною заборони таких змін польський президент назвав відсутність оцінки фінансових наслідків для місцевих бюджетів у регіонах, яких стосуватиметься поправка.

Передбачалося, що представники нацменшин могли би вимагати від органів місцевого самоврядування спілкуватися із ними їхньою мовою (як усно, так і в документації). Також рада гміни могла би розглядати звернення меншин про надання додаткової назви місцевості чи об'єкту мовою меншин.

Зазначається також, що нині "допоміжною" мовою можна було користуватися лише звертаючися до ради гміни, які є найменшими адміністративними одиницями.