Журналісти показали, як Наливайченко покращував життя родича Медведєва та "смотрящего" Київщини

Дочка Валентина Наливайченка працювала у фірмі родича Дмитра Медведєва та "смотрящего Київщини" Віктора Поліщука, проти фірми якого закрили справу під час головування Наливайченка в СБУ

Про це йдеться в розслідування програми "Схеми" на "Радіо Свобода", передає Еспресо.TV.

Як йдеться в сюжеті, Віктора Поліщук – родич російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва по лінії своєї дружини. Власник мережі побутової техніки "Технополіс" за президентства Януковича, він викупив мережу техніки "Ельдорадо", банк "Михайлівський" і легалізувався як власник торговельного центру "Гулівер". Вперше у список найбагатших українців Forbes потрапив у 2013 році – так само за Януковича. Тоді він посів 71-ше місце.

"Є ціла низка фактів, які вказують на те, що Поліщук був далеко не чужою людиною для так званої «Сім’ї» Віктора Януковича, тобто його найближчого оточення. Видання "Хабс" писало, що за Януковича Поліщук був наглядачем, або "смотрящим" по Київській області", - зазначають журналісти.

В одній з найвищих будівель Києва – торговельно-офісному комплексі "Гулівер" – розміщений хаб бізнес-імперії Віктора Поліщука. Тут від осені 2014 року працює донька Наливайченка, Ольга. Призначили її, поки Наливайченко був головою СБУ.

Читайте також: Сімейні зв'язки Дмитра Медведєва в Україні

На сторінці Ольги Наливайченко у соцмережі Linkedin вказано, що вона отримала посаду заступника голови юридичного департаменту компанії Поліщука ТОВ "Техенерготрейд" з установчим капіталом в 715 мільйонів гривень.

"Після Майдану ТОВ «Техенерготрейд» перебувало під пильною увагою правоохоронців – через гучні земельні оборудки. Але поки Наливайченко був на чолі СБУ – у фірми справи йшли тільки вгору", - зазначається в сюжеті

Зокрема фірма Поліщука, де потім отримала роботу Ольга - в 2013 за допомогою броварських чиновників отримала безоплатно 94 гектара землі навмисне розореного колишнього стратегічного радіосигнали центру.

Після Майдану СБУ порушило справу. Але воно було закрите підлеглими Наливайченко в січні 2015. Тільки зараз вже прокурорам і міліції вдалося через суд таки заарештувати цю землю і висунути звинувачення одному чиновнику.

Також журналісти зазначають, що ще одна фірма Поліщука вже за нової влади отримала прощення на 40 мільйонів гривень податків, які, за даними Фіскальної служби, не сплатила в український бюджет, бо гроші, ймовірно, відмила через конвертаційний центр.

У 2013 році, під час будівництва складів, фірма "Техенерготрейд" начебто вдалася до масштабної схеми відмивання грошей. Близько 200 мільйонів гривень фірма перерахувала донецькому підряднику ТОВ "Систем енерджінью" – нібито за проведення робіт. Утім, Фіскальна служба навела всі докази фіктивності донецької фірми, вона, мовляв, лише виконувала функції мінімізації податків, так званої "обнальної" податкової ями.

Але український суд виносить рішення: контракти Поліщука з донецькою фірмою – не фіктивні і мали на меті реальну господарську діяльність. Тож сплачувати 40 мільйонів гривень у бюджет його фірмі "Техенерготрейд" (де нещодавно якраз працевлаштувалась донька Наливайченка) вже не потрібно.

Також в розслідуванні журналістів вказуються зв'язки Наливайченка з олігархом Дмитром Фірташем та Сергієм Льовочкіним.

"В орбіті Валентина Наливайченка та Дмитра Фірташа крутяться одні й ті самі люди. Наприклад, речник та права рука Наливайченка Маркіян Лубківський займав керівні посади у фірмі "Укрреставрація", підконтрольній колишньому голові адміністрації Януковича Сергію Льовочкіну. Куму Юлії Льовочкіної – Сергію Бондарчуку, якого зараз розшукує Інтерпол, – Наливайченко після Майдану присвоїв звання майора резерву СБУ", - зазначають журналісти.

За часів президенства Віктора Ющенка, коли Наливайченко був головою СБУ вперше (з 2006 до 2010 року), він зробив своїм заступником в СБУ бізнес-партнера Фірташа Валерія Хорошковського.

 
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Шевченківський районний суд Києва арештував 94,67 гектара землі поблизу столиці, яка опосередковано належить власнику супермаркетів електроніки "Ельдорадо" й чоловіку племінниці дружини Дмитра Медведєва Віктору Поліщуку.