Кремль знайшов заміну Суркову в проекті "Новоросія"

Наступником помічника президента Росії Владислава Суркова як куратора проекту "Новоросія" стане заступник голови уряду Росії Дмитро Козак

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат Дмитро Тимчук, передає Еспресо.TV.

"На тлі "кадрової кризи" (а точніше - чисток) в "ЛНР"-"ДНР", підтверджується інформація про усунення В.Суркова від кураторства "проекту Новоросія". Його наступник - заступник голови уряду РФ Д.Козак", - зазначив Тимчук.

Він наголосив, що ця зміна кремлівського куратора терористичних організацій на Донбасі дає ключ до розуміння перспектив "Новоросії", як їх бачить Путін.

"Роль Суркова була відомою. Він - ідеолог підгортання Донбасу "русским миром", одночасно виконував завдання кадрового забезпечення "республіканських структур" "ЛНР"-"ДНР", а також соціального та фінансового підживлення окупованих районів з російських фондів", - написав Тимчук.

За його інформацією, в цих умовах російські силовики - Генштаб Збройних сил Росії, Головне розвідуправління російського Генштабу і ФСБ - виконували власні завдання "силового протистояння" Україні з використанням місцевих людських ресурсів, тобто донбаських бойовиків. При цьому координація між самими силовиками, наголосив Тимчук, була і є на дуже високому рівні, чого не скажеш про їхню взаємодію із "цивільними структурами" "ЛНР"-"ДНР".

"Козак - птах дещо іншого польоту. Маючи за плечима службу в ГРУ, він перекувався в юристи, ставши довіреною особою Путіна, взявся за адміністративну реформу та реформу місцевого самоврядування в РФ. На його рахунку - провалений план "врегулювання" кризи в Придністров'ї, коли Москва намагалася втюхати Кишиневу ПМР, залишивши контроль за цим регіоном за собою (той самий фінт, який Путін зараз намагається провернути з Донбасом, "повертаючи" його Україні з "особливим статусом")", - зауважив координатор групи "Інформаційний спротив".

Він додав, що далі йде "найуспішніша сторінка в біографії Д.Козака". Він продемонстрував високу ефективність в ролі глави "особливої федеральної місії по Північному Кавказу", будучи одночасно представником президента Росії у Південному федеральному окрузі (2004-2007 рр.).

Тоді Козаку, головним завданням якого була боротьба з будь-якими натяками на "тероризм і сепаратизм" у регіоні, вдалося вибудувати досить ефективну систему взаємодії між правоохоронцями та місцевою владою (насамперед Чечні - вона на той момент була у складі Південного федерального округу), центральними російськими відомствами і спецслужбами, заодно курирував питання регіонального соціально-економічного розвитку. З цим завданням Козак впорався, підкреслив Тимчук.

"Навіщо всі ці вміння потрібні кандидату на нового куратора "ЛНР"-"ДНР" - нескладно здогадатися. Вони потрібні, якщо Москва ставить завданням створити на окупованій території "повноцінне" квазідержавне формування. Яке б у вигляді єдиного організму тісно працювала з Москвою", - стверджує він.

При цьому Тимчук наголошує, що вдасться це Козаку чи ні - для України на даний момент неважливо.

"Важливо те, що проект "Новоросія" Путіним явно не закритий. Він лише переформатовується, і саме під "особливий статус" Донбасу", - підкреслив координатор групи "Інформаційний спротив".

На його думку, зірвати цей план може лише той сценарій виконання Мінських домовленостей, який зараз пропонується Києвом (вибори після виведення російських військ і взяття під контроль держкордону).

"Однак який сценарій буде реалізовуватися в реальності - ще питання", - резюмував Тимчук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Сурков відсторонений від кураторства незаконних "ДНР" і "ЛНР".