Пожежу в одеському Будинку профспілок могли спричинити тільки зсередини

Судові експерти встановили, що пожежу в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року могли спричинити винятково дії людей, що перебували всередині будівлі

Про це йдеться у звіті Міжнародної дорадчої групи Ради Європи про розслідування Одеської трагедії, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

Звіт презентував голова Міжнародної дорадчої групи Ніколас Братца.

Європейські експерти так реконстроювали хронологію подій. Активісти Євромайдану примусили прихильників федералізації на Грецькій площі тікати у бік Куликового Поля. Деякі з лідерів сепаратистів закликали своїх прихильників бігти, інші запропонували сховатися в будівлі Будинку профспілок. Приблизно о 6:50 прихильники федералізації виламали двері в будівлі й занесли всередину "різні матеріали", зокрема коробки з пляшками і запальною сумішшю для коктейлів Молотова. Потім вхід до будівлі перегородили дошками.

"Близько 19:45 у Будинку профспілок спалахнула пожежа. Згодом судові експерти встановили, що осередків пожежі у Будинку профспілок ймовірно було п’ять", - йдеться в документі.

У звіті зазначається, що один осередків знаходився на першому поверсі у фойє, біля входу в будівлю. Другий осередок був на лівому сходовому марші між першим і другим поверхами. Третій осередок - на правому сходовому марші між першим та другим поверхами. Четвертий - в кабінеті на другому поверсі. П’ятий - на міжповерховому сходовому майданчику між третім і четвертим поверхами.

"Загоряння в осередках, окрім першого, сталося внаслідок підпалу особами, які перебували на момент загорання в середині приміщення", - наголошується в документі.

Крім цього зазначається, що судові експерти не виявили доказів, які б свідчили про те, що пожежа в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року була спланована заздалегідь.

"Судові експерти не виявили жодних доказів, які б свідчили, що пожежа в Будинку профспілок була спланована заздалегідь", - зазначається в документі.

"Закриті двері й ефект димаря у сходовому колодязі призвели до стрімкого поширення вогню на верхні поверхи, а також швидкого та надмірного підвищення температури всередині будівлі", - зазначається в звіті.

Консультативна група Ради Європи також прийшла до висновку про наявність доказів співучасті співробітників міліції у масових заворушеннях, що відбулися в Одесі 2 травня 2014.

Крім того, міжнародна дорадча група у презентованому сьогодні звіті розкритикувала хід розслідування пожежі в Будинку профспілок в Одесі, яка призвела до загибелі 48 осіб.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі сталися сутички між сепаратистами і проукраїнськими активістами. У розташованому на Куликовому полі Будинку профспілок, де перебувало багато людей, почалася пожежа, під час якої також загинули люди. Всього того дня загинули 48 осіб.

Читайте також: Майданівці рятували сепаратистів із палаючого Будинку профспілок в Одесі, - Рада Європи