NASA розпочало відбір астронавтів для польотів на Марс

NASA оголосило про старт програми з відбору нового покоління астронавтів, активна фаза якої пройде з 14 грудня по середину лютого 2016 року

Участь у проекті зможуть взяти лише громадяни США, з освітою не нижче бакалавра (інженери, математики, фізики, біологи) і трирічним стажем керування літаком (1 тисяча годин нальоту), повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

В рамках програми ведеться набір астронавтів для польотів на кораблі Orion, на якому США планують відправити людей на Червону планету. Нові астронавти на Марс поки не полетять, а будуть брати участь в пілотованих випробуваннях Orion, які відбудуться не раніше 2020 року.

NASA також потребує співробітників, які в найближчому майбутньому зможуть управляти двома пілотованими кораблями від SpaceX і Boeing, а також перебувати на МКС.

Компанії SpaceX і Boeing обрані NASA для будівництва пілотованих космічних кораблів SpaceX Dragon і CST-100 відповідно. Загальна вартість робіт оцінюється в $2,6 млрд для SpaceX і $4,2 млрд для Boeing.

Над створенням корабля Orion працює компанія Lockheed Martin, а на орбіту його доставить надважка ракета SLS (Space Launch System), яка розробляється Boeing. Перший тестовий політ Orion відбувся у грудні 2014 року. Випробування SLS заплановано на 2018 рік.

У 2030-ті роки NASA планує відправити на Марс перших людей. Місія займе близько 1100 діб. Згідно з проектом, на поверхню планети спустять апарат масою приблизно 10 тонн (його маса в десять разів більше, ніж у самого важкого ровера Curiosity), а його частина повернеться на Землю.

Нагадаємо, нещодавно американські дослідники, використовуючи дані з марсохода Spirit, виявили на Червоній планеті сліди отруйного туману, який роз'їдає скелі в районі кратера Гусєва.