Росія засекретила свою власність за кордоном через "недружню політику ряду країн"

Список російських земель і нерухомості за кордоном тепер недоступний для простих громадян і журналістів. Офіційного документа про засекречування даних не виявлено, але чиновники відмовили в їх наданні, посилаючись на "недружню політику ряду країн"

Працюючи над матеріалом про майно Управління справами президента сайт РБК не виявив даних про закордонну власність Росії, передає Еспресо.TV.

Відомості про федеральної власності - і в Росії, і за кордоном - повинні заноситися до Реєстру федерального майна, свідчить постанова уряду №447, а потім, відповідно до наказу Мінекономрозвитку №329 - публікуватися в інтернеті на сайті Росмайна.

Винятком є ​​дані про землю і нерухомості військових баз і космодромів, віднесені до держтаємниці та охоронювані відповідним законом. Закордонна власність (якщо це не військові бази) цим законом не захищена. 

На сайті "Держзакордонвласності" є дані тільки по чотирьох закордонних комплексах, всі вони - об'єкти культури: Свято-Миколаївський собор в Ніцці, Обійстя Російської православної церкви в Барі, Російський музейно-парковий комплекс в Єрихоні і Сергієвське подвір'я в Єрусалимі. Немає ніякої інформації та на сайті самого Управсправами. 

"З метою національної безпеки, у тому числі у зв'язку з недружньої політикою ряду країн, відомості про федеральний майні, розташованому за кордоном, не розміщуються в мережі інтернет на сайті Росмайна, з цих же підстав надання даної інформації за запитами ЗМІ є небажаним", - йдеться в письмовій відповіді за підписом заступника керівника "Росмайна" Олексія Чубаря.

Запити РБК міністру економічних відносин Олексію Улюкаєву (Росмайно - підвідомча організація Мінекономрозвитку) і першому віце-прем'єру Ігорю Шувалову з проханням вказати, в чиї повноваження входить надання ЗМІ відомостей про закордонне майно, що належить держав залишилися без відповіді.

"Питання дуже делікатне, відповіді можете не чекати", - попередило РБК джерело, близьке до кабінету міністрів.

Останнім часом власність Росії за кордоном стала об'єктом полювання екс-акціонерів ЮКОСа за рішенням Гаазького суду від 18 липня 2014 року, згідно з яким Росія зобов'язана компенсувати їм "експропріацію майна", виплативши $50 млрд.

У червні цього року французькі і бельгійські судові пристави приступили до виконання судових рішень про арешт майна Росії. Арешти провадяться за рішенням Гаазького суду від 18 липня 2014 року, згідно з яким Росія зобов'язана компенсувати "експропріацію майна", виплативши колишнім власникам ЮКОСа $50 млрд.