У п'ятницю російських легкоатлетів можуть погнати з усіх змагань

Рішення щодо відсторонення російських легкоатлетів від участі у змаганнях може бути прийняте в п'ятницю

Про це заявив президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Себастьян Коу в ефірі BBC, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

Раніше Коу заявив, що Всеросійська федерація легкої атлетики (ВФЛА) повинна до кінця тижня відповісти на доповідь незалежної комісії WADA, який був опублікований в понеділок.

Незалежна комісія WADA рекомендувала IAAF відсторонити російських легкоатлетів від участі у всіх змаганнях. Друга частина доповіді буде оприлюднена до кінця року - після завершення розслідування, яке координує Інтерпол.

Також комісія WADA рекомендувала позбавити ліцензії московську антидопінгову лабораторію і звільнити її директора Григорія Родченкова. У доповіді комісії йдеться, що її члени провели чисельні інтерв'ю та розглянули сотні документів, застосовували кібер-аналіз, вивчали профілі біологічного паспорта спортсмена, поведінку спортсменів і офіційних осіб і можливі порушення кодексу.

Крім того, комісія WADA рекомендувала довічно дискваліфікувати п'ятьох російських легкоатлетів і п'ятьох тренерів за причетність до порушення антидопінгових правил.

Приводом для розслідування послужили повідомлення німецького каналу ARD і британської газети The Sunday Times, згідно з якими близько 80% російських медалістів великих турнірів з 2001 по 2012 рр. мали підозрілі допінг проби. У першому фільмі німецького телеканалу ARD, що вийшов у грудні минулого року, стверджувалося, що російські легкоатлети систематично вживали заборонені препарати за вказівкою своїх тренерів. Головними героями фільму стали легкоатлетка Юлія Степанова і її чоловік Віталій - колишній співробітник Російського антидопінгового агентства (РУСАДА).