Голова "Нафтогазу" розповів, як компанію загнали в кредитний зашморг Росії

"Нафтогаз" розраховує заробити на транзиті газу "Газпрому" в ЄС близько $1,5 млрд, але змушений повертати Росії частину транзитних доходів через кредити "попередників"

Про це глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив в інтерв'ю УНІАН, передає Еспресо.TV.

"Цього року ми плануємо отримати за вирахуванням погашення авансу, який був узятий раніше, близько $1,5 млрд у вигляді доходу. Ще близько $250 млн - це відпрацювання в рахунок авансу, отриманого до 2014 року", - сказав Коболєв.

Також він зазначив, що виручка від транзиту російського газу є заставою по кредиту "Газпромбанку" на $1,7 млрд.

"Кредит дуже плавно амортизується, і ми поступово його гасимо. Приблизно $0,5 млрд на рік. Відразу обмовлюся, що в разі кредиту з "Газпромом" заставою за нього є наша виручка від транзиту. Відповідно, у нас немає вибору", - додав Коболєв.

Схема авансування транзиту застосовувалася в 2012-2013 роках за часів президентства Віктора Януковича. Останній раз "Газпром" видавав "Нафтогазу" аванс в $1 млрд влітку 2013 року, на ці гроші українська компанія закачала газ у ПСГ на опалювальний період.

Також голова НАКу зазначив, що досить великий обсяг газу України в підземних газосховищах знаходиться в заставі по цілому ряду кредитних зобов'язань.

"Я точну цифру назвати не можу, так як вона є конфіденційною. Але досить істотний обсяг газу знаходиться в заставі за кредитами перед державними банками України. Всього у нас 17 млрд кубометрів газу в сховищах, і рахунок йде на мільярди", - додав він.