Вчені знайшли ген хуліганства у п'яниць

Фінські вчені визначили генну мутацію, носії якої у п'яному вигляді схильні до імпульсивної та необачної поведінки

Про це повідомляється в журналі Translational Psychiatry, передає Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

Вчені скористалися масштабної базою даних по фінських пацієнтах, що страждають від алкоголізму, і їхніх родичах. Зібрав базу психіатр Матті Вірккунен з Університету Гельсінкі.

Дослідники звернули увагу на особливу групу людей, які завжди швидко п'яніли і починали робити "божевільні" вчинки, і спробували знайти біологічну основу їхньої поведінки.

Психіатр Роопе Тікканен з'ясував, що у всіх представників групи є мутація гена 5-HT2B, що відповідає за рецептор складання серотонінових рецепторів типу 2B (останні дозволяють нейронам реагувати на молекули серотоніну).

Про дії цих рецепторів у організмі людини відомо небагато: вчені вважають, що вони якось пов'язані з імпульсивним поводженням. Результати дослідження свідчать про те, що носії мутації і в тверезому вигляді більш нерозумні, часто страждають від нестачі самоконтролю і перепадів настрою.

Ця мутація присутня у 2,2% населення країни (понад 100 тисяч людей).

"Зазвичай вплив одного гена на риси поведінки мінімальний. Проте в цьому випадку сильний вплив пов'язаний з особливостями Фінляндії: багатовікова ізоляція створила однорідний генофонд, і спадкові захворювання викликаються відносно невеликим числом факторів", - підкреслив Тікканен.

Якщо отримані результати підтвердяться на більш масштабній вибірці пацієнтів, які страждають від слабкого самоконтролю, то вчені можуть порекомендувати низку профілактичних заходів. Крім помірного вживання алкоголю, вони радять когнітивно-поведінкову психотерапію.

Нагадаємо, нещодавно американські медики прийшли до висновку, що дві-три чашки кави на день знижують ризик смерті від серцево-судинних захворювань, нервових хвороб, діабету другого типу та суїциду.