Бомби на борту А321 і в московських будинках в 1999-му виявились схожими

Конструкція бомби, яка вибухнула на борту російського літака в Єгипті, схожа з бомбами, підірваними під час терактів у Москві в 1999 році, повідомила в четвер, 19 листопада, газета «Комерсант», посилаючись на слова експертів

Про це повідомила в четвер, 19 листопада, газета "Комерсант", посилаючись на слова експертів, передає Еспресо.TV.

Терористи "Ісламської держави", які взяли на себе відповідальність за вибух на борту літака, опублікували 18 листопада фотографію підірваної бомби. Вибухівку заклали в алюмінієву банку з-під Schweppes ємністю 0,33 літра. На фото поруч з банкою лежить армійський електродетонатор і вимикач, який приводив пристрій в дію.

Терористи прикріпили до вимикача за допомогою ізоляційної стрічки невеликий коробок, в якому, ймовірно, лежали літієві батарейки і мікросхема-таймер розміром з десятикопійкову монету. Таймер грав роль електронного сповільнювача, розповів виданню провідний експерт-вибухотехнік, ім'я якого не наводиться.

Бомби в алюмінієвих банках з-під напоїв широко використовували під час конфліктів на Північному Кавказі як гранати або міни-пастки. Експерт "Коммерсанта" зазначив, що механізм бомби "Ісламської держави" схожий з бомбами, які використовували при вибуху житлових будинків на вулиці Гурьянова і Каширському шосе в Москві 8 і 13 вересня 1999 року. Замість таймера тоді терористи використовували електронний годинник Casio і батарейки типу "крона".

Від вибухів у московських будинках загинули 230 чоловік. Організаторами терактів виступили північнокавказькі бойовики Хаттаб і його права рука Абу аль-Валід, їх знищили під час спецоперацій.

Нагадаємо, організація "Ісламська держава" опублікувала в англомовному журналі Dabiq фотографію бомби, яка була закладена на борту російського літака А321, який зазнав аварії на Синайському півострові.

Зазначимо, в Росії вийшла книга "ФСБ взрывает Россию" Олександра Литвиненка та Юрія Фельштинського, присвячена версії про причини і організаторів серії терористичних актів - вибухів житлових будинків у Росії восени 1999 року, у тому числі ролі ФСБ в інциденті в Рязані 22 вересня 1999

У книзі стверджується, що вибухи будинків здійснила ФСБ РФ. Крім цього, в книзі містяться твердження про зв'язки ФСБ РФ і злочинних угруповань.

Пізніше Олександр Литвиненко був отруєний.