У Кувейті схопили підприємця, який нібито закуповував зброю для ІД в Україні

Правоохоронці Кувейту стверджують, що розгромили міжнародний осередок терористів, серед яких був ліванський бізнесмен, який нібито закупив в Україні партію китайських ПЗРК для терористів ІД

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на державне інформагентство Кувейту KUNA.

Осередок складався з десяти осіб, яких затримали спецслужби Кувейту. За даними агентства, Міністерство внутрішніх справ у четвер зробило заяву, в якій звинуватило затриманих у тому, що вони постачали терористам "Ісламської держави" зенітні комплекси, гроші, найманців та надавали логістичні послуги.

Групу очолював громадянин 45-річний ліванець Осама Хайят, який народився в Кувейті. Він, стверджує міністерство, був затриманий першим і після допитів дав детальну інформацію про інших членів та їхню діяльність.

Зокрема, Хайят зізнався в тому, що уклав кілька угоди про закупівлю в Україні переносних ракетно-зенітних комплексів FN6 китайського виробництва та іншої зброї. Потім переправив її в туреччину. А звідти контрабандою перевіз у Сирію бойовикам ІД. Міністерство не надало деталей щодо обсягу угод.

Також серед затриманих, стверджує інформагентство, є сирієць Абдулькарім Мухаммад Селем 1962 року народження, який нібито є власником компанії, яка торгує зброєю та базується в Україні. Назву міністерство не уточнює. Саме ця компанія начебто й закуповувала ПЗРК і телекомунікаційні пристрої.

Окрім того, заарештовані ще двоє сирійців, єгиптянин і кувейтець. Ще четверо членів осередку переховуються поза межами Кувейту.

Російська пропаганда ще минулого тижня почала розкручувати тему про те, що Україна нібито постачає терористам ІД переносні зенітні комплекси.