У Китаї побудують найбільший у світі центр з клонування тварин

Комітет з економіко-технологічного розвитку адміністрації міста Тяньцзінь підписав стратегічну угоду з одним з провідних китайських підприємств у сфері стовбурових клітин і біологічної медицини

Комітет з економіко-технологічного розвитку адміністрації міста Тяньцзінь підписав стратегічну угоду з одним з провідних китайських підприємств у сфері стовбурових клітин і біологічної медицини

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням China Daily.

Початкові інвестиції в створення центру складуть більше $31 млн. Центр буде включати в себе лабораторії, генний банк, а також експозиційні зали. Офіційно озвучена мета створення центру - розвиток тваринництва в країні.

Комітет з економіко-технологічного розвитку адміністрації міста Тяньцзінь підписав стратегічну угоду з компанією Yingke Boya Gene Technology, що є дочірнім підприємством Boyalife Group - одного з провідних китайських підприємств у сфері стовбурових клітин і біологічної медицини. Також у проекті візьме участь південнокорейська компанія Sooam Biotech Research Foundation, спільно з якою китайські дослідники раніше займалися клонуванням собак. До кінця поточного року корейське підприємство клонує 550 собак для митних служб аеропортів.

Нагадаємо, Китай разом з Південною Кореєю і Японією лідирують на азіатському ринку генетичних досліджень. У 2004 році в КНР було створено генний банк, в який збиралися клітини панд з метою збереження цього виду тварин. У промислових цілях в Китаї освоюють клонування корів. В кінці літа поточного року клонована генетично модифікована китайська корова Ніу Ніу народила здорове теля. 

Вона була одною з двох клонів корів, створених в 2012 році з геномом, що збільшує кількість жиру в м'язах. За словами вчених, це стало першим кроком країни до власного виробництва мармурової яловичини. Тестування новонародженого теляти показало, що завдання збільшення частки жиру в загальній масі тіла було виконано. Крім того, теля показало меншу сприйнятливість до негативних впливів навколишнього середовища, ніж його "природні" побратими.

У той же час за межами Азії до експериментів з клонування тварин для насичення м'ясом ринку ставляться неоднозначно. 8 вересня 2015 Європарламент проголосував за повну заборону клонування всіх видів сільськогосподарських тварин, а також продаж такої худоби, її потомства і будь-яких продуктів, отриманих з неї.