Польща відмовилася екстрадувати Романа Поланскі у США

Прокурори вирішили не подавати апеляцію на відмову суду в Кракові видавати оскароносного режисера США

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Bigstory.ap.

Польща не видаватиме 83-річного режисера Романа Поланскі в США, який звинувачується у зґвалтуванні неповнолітньої Саманти Геймер, яке сталося у 1977 році. Прокурори відмовилися оскаржити рішення суду щодо нього.

Прокурори у Кракові, які прагнули екстрадиції від імені США, заявили у п'ятницю, що вважають відмову суду "правильною" і не бачать жодних підстав оскаржити її.

Це рішення закриває справу і дає право Поланскі вільно жити і працювати в Польщі, де він виріс і де збирається зняти новий фільм.У Кракові Поланські знімає фільм про справу Дрейфуса.

У США 83-річний режисер звинувачується у зґвалтуванні неповнолітньої Саманти Геймер, яке сталося у 1977 році. Поланскі визнав свою провину в американському суді. У 1978 році Поланскі таємно залишив США після того, як суд відмовився прийняти його добровільне зізнання. За американськими законами йому загрожувало до 50 років тюрми.

У вересні 2009 року режисера заарештували під час кінофестивалю в Цюриху за запитом влади США. Через кілька місяців його відпустили під заставу $4,5 млн. А в липні 2010 року швейцарський Мінюст його остаточно звільнив.