Яценюк підтримує притягнення до міжнародної відповідальності за комуністичні злочини

Уряд України виступає за введення міжнародної відповідальності за комуністичні злочини і великодержавний шовінізм

Про це Арсеній Яценюк заявив в ефірі телепрограми "10 хвилин з прем'єром" в неділю, передає Еспресо.TV.

"Як глава українського уряду, я підтримую сьогоднішню ініціативу наших балтійських партнерів, які почали процеси залучення до міжнародної відповідальності за комуністичні злочини. Над комуністичним злочинами і російським шовінізмом рано чи пізно, але неминуче, буде здійснено правосуддя і проведено міжнародний трибунал", - сказав прем'єр-міністр.

Яценюк вважає, що головним винуватцем Голодомору 1932-33рр в Україні була тоталітарна радянська влада.

"Кремль був і залишається вбивцею. Головним злочинцем, який спланував і здійснив акт геноциду проти українського народу, був тоталітарний радянський комуністичний режим", - сказав він.

Прем'єр також підкреслив, що російський великодержавний шовінізм став ідеологічною основою для радянського терору і "масштабних злочинів проти людяності", і зазначив, що від агресії російського шовінізму постраждав кожен сусідній з Росією народ.

"По всьому периметру російської держави немає жодної країни, з якою Кремль підтримував би рівні і доброзичливі відносини", - підкреслив він.

"Хвороба російського шовінізму і презирства до кожного сусіда, його культури, мови чи релігії сьогодні активно заохочується режимом президента Путіна. Фактично, шовінізм проповідується з найвищих кафедр і духовних престолів Росії. Подивіться, з якою ненавистю і злістю шовінізм навіть зараз продовжує заперечувати Голодомор, захищаючи і аргументуючи людоїдство Сталіна і зводячи йому пам'ятники", - сказав Яценюк.