Українські фармацевти закликають не викидати їх із держзакупівель

Фармацевтичні підприємства закликають керівників держави та МОЗ захистити справедливу конкуренцію у сфері державних закупівель лікарських засобів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на текст відкритого звернення.

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ООРММПУ) та Асоціація виробників ліків України (АВЛУ) направили відкрите звернення керівникам держави та міжнародним організаціям із закликом забезпечити рівні умови для потенційних учасників торгів.

Наразі мова йде про запровадження в Україні дискримінаційних норм щодо окремих потенційних учасників торгів, що може призвести до неефективного використання бюджетних коштів та, як наслідок, зашкодити національним інтересами України.

Постановою Уряду №787 затверджено перелік лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі письмових домовленостей щодо закупівлі із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі (питання процедури здійснення закупівель актом не регламентовано, оскільки не є предметом його регулювання).

Натомість, вказані підзаконні нормативно-правові акти не містять положень про можливість вітчизняних виробників лікарських засобів брати участь у вказаних закупівлях.

У зверненні зазначається, що відсутність у постановах Уряду такої прямої норми призводить до того, що вітчизняні виробники штучно усуваються від закупівель, адже міжнародні організації, приміром, ВООЗ та ЮНІСЕФ, орієнтовані на закупівлю ліків, які пройшли процедуру перекваліфікації ВООЗ.

Вказану процедуру пройшли окремі іноземні компанії, у тому числі транснаціональні корпорації.

Вітчизняний виробник не пройшов прекваліфікацію, оскільки не зобов’язаний був це робити за українським законодавством. Пройти таку процедуру до моменту проведення торгів локальні виробники не зможуть — процес триває 1–2 роки.

"Загалом на фармацевтичному ринку України сьогодні присутня продукція 115 вітчизняних виробників. Частка вітчизняних ліків (в упаковках) на фармацевтичному ринку сягнула близько 78%. Вітчизняні фармацевтичні підприємства формують 3% ВВП країни. Лікарські засоби, що виробляються в Україні, у 4–5 разів дешевші за їх іноземні аналоги", - наголошують українські фармацевти.

Сьогодні вітчизняна продукція експортується до 68 країн світу. Як зазначається у тексті звернення, вітчизняні виробники є сумлінними платниками податків та роботодавцями. Українські підприємства також не стоять осторонь загальнонаціональних проблем: минулого року підприємства галузі безкоштовно передали в зону АТО ліків на суму 35 млн грн.

"Вважаємо, усе вищенаведене дає підстави сподіватися, що держава повернеться обличчям до своїх підприємств, їх колективів та пацієнтів", - додали у зверненні.