Третина померлих від харчових отруєнь – діти

Кожна десята людина захворює після вживання отруєної їжі та щороку 420 тис. із них помирають

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на доповідь Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Майже 30% всіх випадків смерті від хвороб харчового походження реєструються серед дітей молодше п'яти років, незважаючи на те, що вони складають всього лише 9% всього населення світу. Цей висновок є одним з результатів "Оцінок ВООЗ глобального тягаря хвороб харчового походження" - найповнішої на сьогоднішній день доповіді про вплив харчових продуктів на здоров'я і благополуччя людей.

Хвороби харчового походження, викликаються 31 хвороботворними агентом - бактеріями, вірусами, паразитами, токсинами і хімічними речовинами. Щороку 600 млн людей, або майже кожна десята людина у світі, захворюють після вживання зараженої їжі. 420 тис. з них помирають, у тому числі 125 тис. дітей молодше п'яти років.

Ці оцінки є результатом десятирічної роботи, включаючи внесок більш ніж 100 експертів з усіх країн світу. Більше половини глобального тягаря хвороб харчового походження припадає на діарейні хвороби, які викликають захворювання у 550 млн людей і смерть у 230 тис.  осіб щорічно. Діти піддаються особливо високому ризику діарейних хвороб харчового походження: щорічно 220 млн хворіють і 96 тис. помирають від них. Діарея часто виникає в результаті вживання сирих або недостатньо приготованих м'ясних продуктів, яєць, свіжих продуктів і молочних продуктів, заражених норовірусом, кампілобактерами, сальмонелою і патогенної кишкової паличкою.

Ризик зараження хворобами харчового походження є більш високим в країнах з низьким і середнім рівнем доходу у зв'язку з використанням для приготування їжі небезпечної води; поганою гігієною і неадекватними умовами виробництва та зберігання харчових продуктів; більш низькими рівнями грамотності та освіти; і недостатнім законодавством з безпеки харчових продуктів або недостатнім застосуванням такого законодавства.