Азербайджанський манат обвалився на 47% після введення плаваючого курсу

Азербайджан відпустив манат у вільне плавання. Причиною цього рішення стала девальвація валют країн-партнерів. Після цього офіційний курс долара виріс на 47%

Про це повідомляє агентство "Азері-Прес" з посиланням на заяву ЦБ країни, передає Еспресо.TV.

У ЦБ пояснили, що це рішення обумовлене надлишком пропозиції на ринку енергоносіїв і ослабленням економічного зростання в країнах, що є основними споживачами нафти.

Всі ці процеси, пояснили в банку, вплинули на економіку Азербайджану, яка знаходиться в процесі інтеграції в глобальну економіку.

"Різко скоротилося позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу країни і валютні надходження з інших джерел", - сказали в ЦБ.

У банку нагадали, що в лютому 2015 була здійснена девальвація маната, згідно з якою валютний ринок і курс національної валюти Азербайджану були адаптовані до ціни на нафту на рівні $50-55.

Починаючи з кінця липня поточного року падаючі ціни на нафту знову значно збільшили тиск на курс маната. У той же час негативний вплив на міжнародну конкурентоспроможність національної економіки справила девальвація валют у країнах-партнерах. 

У зв'язку з цим офіційний курс долара в Азербайджані підвищився щодо 18 грудня на 47,63% - до 1,55 маната. Курс євро виріс на 47,88% - до 1,685 маната.