Китайські хірурги пересадили і запустили серце після семи годин його "простою"

У Китаї хірурги пересадили серце, яке вже не билося, але потім "ожило"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Xinhua.

Традиційно вважається, що серце не може бути "оживлене" після того, як не билося більше шести годин. Однак проведена нещодавно хірургічна операція спростувала цю думку. 24-річний пацієнт однієї з клінік Фучжоу потребував термінової пересадки серця через згустки крові в артерії. Сумісного донора знайшли на півночі провінції, приблизно в трьох годинах їзди від лікарні. У донора було констатовано смерть мозку через пухлину, проте він ще продовжував дихати.

 Коли лікарі приїхали за органом, серце чоловіка не билося вже 10 хвилин. Лікарі витягли орган, повернулися в Фучжоу і почали підготовку до операції, яка закінчилася о 2:00 ночі. Серце пересадити вдалося, але воно не билося. Раптово, в чотири години, після семи фактичних годин "простою", пересаджений орган запрацював.

"Цей дуже рідкісний в медицині випадок став можливий завдяки тому, що донор був молодий і мав дуже здорове серце", - пояснив доктор Хуанг. Серце перевозилося в замороженому стані. При цьому холод знизив метаболізм органу до мінімуму, зберігши таким чином його енергію.