Україна визнала "Газпром" монополістом на ринку транзиту газу

Антимонопольний комітет України в ході розслідування встановив, що "Газпром" займає монопольне становище на ринку послуг з транзиту природного газу територією України і впродовж 2009-2015 років постійно порушував умови контракту з "Нафтогазом"

Про це йдеться в попередніх висновках антимонопольного відомства, оголошених в четвер у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ними, "Газпром" ігнорував будь-які звернення про приведення умов співпраці (обсягів транзиту і вартості транзиту) до економічно обгрунтованих.

"Ми дуже чекаємо представників "Газпрому" на наступні слухання по справі відносно можливого зловживання монопольним становищем", - сказав глава АМАКО Юрій Терентьєв.

Він уточнив, що це попередні висновки розслідування, наступне слухання призначено на 14 січня 2016 року.

За словами голови комітету, наприкінці листопада АМК направив попередні висновки розслідування "Нафтогазу" і "Газпрому". На це подання НАК повідомив, що погоджується з висновками, тоді як "Газпром" не надав жодної відповіді.

"Орієнтовно розгляд справи (з 14 січня) може зайняти від декількох тижнів до 2-3 місяців", - зазначив Терентьєв.

Він додав, що законодавство дозволяє накласти штраф у розмірі до 30% обороту, пов'язаного з порушенням.

"Вартість послуг з транзиту в 2011 році становила $3 млрд, 2012 - $2,9 млрд, 2013 - $2,8 млрд, в 2014 - $1,8 млрд. Це і є пов'язаний з порушеннями оборот", - уточнив Терентьев.

Глава АМК вказав, що "Нафтогаз" оцінює розмір збитків в суму до $6 млрд.