Сенцов, Поклітару та Гуменюк: Визначено претендентів на Шевченківську премію в третьому турі

Комітет національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив прізвища 18 митців, яких з 60 претендентів відібрали в третьому турі

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт Комітету.

До третього туру допущено 18 претендентів у різних категоріях. На початку листопада авторів 60 творчих робіт висунули на здобуття престижної премії. 

Довкола висунення на здобуття премії українського та американського вченого Григорія Грабовича розгорівся скандал. Деякі лауреати премії виступили проти висування Грабовича та навіть назвали його дослідженя антиукраїнськими. Натомість значна частина наукової та культурної спільноти виступила на захист вченого.

Тепер лауреатами премії стали:

Література

1.Вольвач Павло Іванович. Книга поезій "У Києві". 

2.Горинь Богдан Миколайович. Документальний роман-колаж "Любов і творчість Софії Караффи-Корбут" у двох книгах. 

3.Гуменюк Борис Борисович. Книга поезій "Вірші з війни".

4.Пономаренко (Кириченко) Любов Петрівна. Книга "Нехворощ". 

5.Сорока Петро Іванович. Дилогія "Жезл і посох". 

6.Чернілевський Станіслав Болеславович. Книга поезій "Чеський зошит". 

Літературознавство та мистецтвознавство

7.Гальченко Сергій Анастасійович. Книга "Історія тексту. Джерелознавчі і текстологічні аспекти творчості П.Г. Тичини, В.М. Сосюри та Остапа Вишні". 

8.Грабович Григорій Юлійович. Праці "Шевченкові "Гайдамаки": Поема і критика" та "Шевченко, якого не знаємо. З проблематики символічної автобіографії та сучасної рецепції поета". 

9.Клочек Григорій Дмитрович. Літературно-критична шевченкіана "Шевченково Слово: спроби наближення", "Поетика візуальності Тараса Шевченка", "Емоціональний інтелект Тараса Шевченка", "Поезія Тараса Шевченка: сучасна інтерпретація". \

Публіцистика та журналістика

10. Лук’яненко Левко Григорович. Твори в 13 томах "Шлях до відродження". 

11. Шугай Олександр Володимирович. Двокнижжя "Іван Багряний: нове й маловідоме (есеї, документи, листи, спогади, нотатки, факти)" та книга "Фундація імені Івана Багряного (хроніка доброчинної діяльності в Україні та за її межами)". 

Музичне мистецтво

12.Поклітару Раду Віталійович. Балет-триптих "Перехрестя", балети: "Лебедине озеро", "Жінки в ре мінорі", "Довгий різдвяний обід". 

13.Фроляк Богдана Олексіївна. Симфонія-Реквієм "Праведная душе…", хорова кантата "Цвіт", твір "Присниться сон мені".

Концертно-виконавське мистецтво

14.Максимчук Святослав Васильович. Мистецькі роботи "Є така країна Україна, де живуть Шевченко І Франко". 

15.Швачка Анжеліна Олексіївна. Виконання провідних партій в оперних виставах та популяризація української музичної спадщини. 
Образотворче мистецтво

16.Гуйда Михайло Євгенович. Цикл живописних творів "В єдиному просторі". 

17.Емінов Рустем Кязимович. Цикл живописних творів "Повернення". 

Кінематографія

18.Сенцов Олег Геннадійович. Фільми "Гамер" та "Носоріг". 
19.Тихий Володимир Вікторович, Гонтарук Юлія Миколаївна, Любий Роман Володимирович,Воронцов Денис Олександрович,Грузінов Юрій Георгійович. Повнометражний документальний фільм "Сильніше, ніж зброя". 

Національна премія імені Тараса Шевченка — найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Заснована в 1961 році для нагородження за найвидатніші твори літератури, мистецтва, публіцистики і журналістики. Нагородження Національною премією провадиться указом президента України. Щорічно присуджується до п`яти Національних премій, але не більше однієї з кожного напряму: література, літературознавство і мистецтвознавство, публіцистика і журналістика, кінематографія, музичне, театральне, концертно-виконавське, народне і декоративно-прикладне та образотворче мистецтво. Лауреатам Національної премії сплачується грошова частина, розмір якої щороку визначає президент України.