Вчені вирішили дослідити середньовічні відбитки пальців

Вчені з британського університету Лінкольна хочуть зняти відбитки пальців з середньовічних воскових печаток та порівняти їх із сучасними дактилоскопічними базами даних

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Новое время.

Воскові печатки, так само як і паперові листи, давно вийшли з моди, але кілька сотень років тому вони були широко поширені. Вчені з університету Лінкольна у Великобританії виявили, що на печатках тих часів могли зберегтися не тільки герби, але і відбитки людей, які ставили їх. Тепер за допомогою сучасних технологій вони збираються вивчити відбитки, що належать людям, які жили ще в середньовіччі.

"Воскові печатки можуть багато сказати нам про середньовічних людей, але найчастіше ними нехтують, вважаючи, що документи, які вони скріплюють, важливіше, – говорить провідний дослідник Філіпа Госкін. Вперше відбитки пальців, знайдені на цих печатках, будуть вивчені, і, можливо, це дозволить історикам краще зрозуміти ту епоху".

Всі зняті відбитки пальців будуть занесені до бази даних, а пізніше їх завантажать в онлайн-архів, доступний широкій аудиторії. Вчені порівняють їх між собою, а також з відбитками, занесеними в сучасні дактилоскопічні бази даних. Таким чином вчені хочуть перевірити, наскільки унікальні наші відбитки пальців.

Проект Imprint, в рамках якого проводиться дослідження, переслідує й інші цілі. Британські вчені прагнуть вивести на чисту воду середньовічних злочинців. Госкін і її колеги вивчать документи тієї епохи, які ймовірно є підробками, і перевірять, чи збігаються відбитки пальців на печатках із тими, що були знайдені на справжніх документах. Якщо збіг не буде виявлено, вчені зможуть з впевненістю назвати папери підробленими.