Спеціально навчені миші зможуть визначити хворобу Альцгеймера по запаху

У ході експерименту, проведеного американськими вченими, лабораторна миша відчула нюхом ознаки хвороби Альцгеймера в інших гризунів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Новое время.

Для експерименту вони використовували мишей, яким ввели гени, які відіграють роль у розвитку хвороби Альцгеймера. Потім дослідники зібрали зразки сечі і дали понюхати їх іншій миші з загостреним нюхом. Їх цікавило, чи зможе гризун виявити різницю між зразками, що належать трансгенним і звичайним мишам.

В ході експерименту миша провела перед зразком модифікованої тварини 84% часу – занадто довго, щоб це можна було списати на випадковість. Після цього дослідники провели хімічний аналіз і виявили, що в зразках трансгенних мишей містилося з'єднання 1-октен-3-ол. Учені планують продовжити дослідження і з'ясувати, чи зможе воно послужити біомаркером хвороби Альцгеймера.

Дослідника належить виконати велику роботу. Спершу їм потрібно буде переконатися в тому, що таке з'єднання присутнє у людей, які страждають на хворобу Альцгеймера. А також перевірити, наскільки точно з його допомогою можна діагностувати захворювання. Якщо очікування вчених підтвердяться, відкриття допоможе раніше виявляти хворобу і призначати пацієнтам ліки, що уповільнюють її розвиток, коли вони більш ефективні.