Новий тест допоможе визначити, чи потрібні хворому антибіотики при ГРВІ

Новий тест, заснований на аналізі крові, допоможе виявити, які мікроорганізми є збудниками респіраторного захворювання. Знаючи це, лікарі зможуть зрозуміти, чи необхідне призначення антибіотиків

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на EurekAlert.

Про розробку такого тесту повідомили дослідники з Медичного центру. Учені пояснюють, що метод заснований на вивченні профілю експресії генів пацієнта - активність генів змінюється в залежності від того, чи бореться організм з інфекцією, викликаної вірусом, або бактеріями.

Респіраторні захворювання - одні з найпоширеніших. Майже 75% пацієнтам призначають антибіотики, при тому, що у більшості з них вірусні інфекції, а не бактеріальні.

Новий тест був випробуваний більш ніж на 300 пацієнтах, які страждали захворюваннями, викликаними вірусами грипу та іншими мікроорганізмами. Експертам вдалося з високою точністю (87%) виявити збудника захворювання.

Використання цього тесту допоможе уникнути невиправданого призначення антибіотиків, що особливо важливо при поширенні бактеріальних штамів, стійких до цих препаратів.