Австралія хоче перетворитися з монархії на республіку

Лідери майже всіх штатів і територій Австралії підписали декларацію на підтримку перетворення країни з парламентської монархії на республіку

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Єдиним, хто відмовився поставити свій підпис під цим документом, став глава штату Західна Австралія Колін Барнетт. На його думку, Австралія в майбутньому повинна стати республікою, але час для цього ще не настав.

Петиція була організована Республіканським рухом Австралії, який домагається внесення змін в австралійську конституцію з тим, щоб британська королева Єлизавета II перестала вважатися главою держави.

Як зазначив голова Республіканського руху Австралії Пітер Фіцсимонс, всі австралійські лідери, включаючи прем'єр-міністра Малкольма Тернбулла і лідера опозиції Білла Шортена, підтримали розрив з монархією.

Водночас прихильники збереження монархічного статусу Австралії стверджують, що у політиків-"республіканців" поки немає чіткої державної моделі, яка б замінила існуючу систему.

Зараз главою держави в Австралії офіційно вважається королева Великої Британії Єлизавета II, представником якої є генерал-губернатор.

На референдумі 1999 року австралійці проголосували проти перетворення країни на республіку.

Нинішній прем'єр Малкольм Тернбулл був головою республіканського руху. Однак після приходу до влади Тернбулл висловився проти зміни державного устрою Австралії, поки Єлизавета II перебуває на британському престолі.