МВФ розкритикував податкову реформу України

Міжнародний валютний фонд вважає нову систему оподаткування в Україні складною і двозначною

Про це йдеться у звіті МВФ по Україні, опублікованому 8 лютого, передає Еспресо.TV.

"Попри недавні реформи, чинна загальна система оподаткування залишилася складною. Її складність пов'язана, головним чином, із заплутаною та подекуди двозначною мовою її текстів, що тягне за собою різне та довільне тлумачення законодавства. Це створює сприятливий грунт для антагонізму між платниками податків і ДФС, а брак дієвих механізмів урегулювання спорів - адміністративних або судових - лише загострює його", - йдеться у звіті.

У МВФ наголосили, що мета пропозицій зі спрощення податкової системи в Україні "часто полягає в тому, щоб зв'язати руки ДФС або запровадити схеми, які дають платникам податків змогу обходити податкову службу".

Міжнародний валютний фонд підтримує зниження ставок єдиного соціального внеску (ЄСВ) і впровадження більш суворого режиму для малих самозайнятих платників податків.

Водночас експерти Фонду вважають, що саме по собі зниження ставок навряд чи дозволить істотно зменшити рівень тіньової економіки.

Експерти МВФ вважають, що втрачені в результаті зниження ставок ЄСВ надходження до бюджету повинні компенсуватися за рахунок добре продуманих джерел, а не завдяки очікуванням, низьким ставкам і розширенню бази платників податків.