В Америці проведуть першу трансплантацію органів донора з ВІЛ

У лікарні Джонса Хопкінса в Балтіморі (штат Меріленд) готують першу трансплантацію нирки і печінки від ВІЛ-позитивного донора ВІЛ-позитивному пацієнту

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The New York Times.

Заборона на трансплантацію органів ВІЛ-позитивних донорів діяла в США з 1988 року і була скасована Бараком Обамою в листопаді 2013-го.

За оцінками лікаря Доррі Сегев, щороку органи близько 500-600 потенційних ВІЛ-позитивних донорів в Америці пропадають даремно. За її словами, можливість пересаджувати їх органи може рятувати до 1000 життів на рік.

Однак до недавнього часу безглуздою вважалася і пересадка органів ВІЛ-позитивним пацієнтам. 

"Всі знали, що термін їх (органів, - ред) служби буде недовгим" - розповів видання лікар Кларкс.

Думка про те, що їм можна пересаджувати органи виникла після того, як термін життя людей з ВІЛ збільшився.

Після отримання остаточного схвалення в січні цього року з Єдиної мережі обміну органами (United Network for Organ Sharing), лікарня Джонса Хопкінса почала готуватися до першої подібної трансплантації.

Спочатку, вважає лікар Сегев, пересаджувати будуть тільки органи померлих донорів з ВІЛ. Щоб пересаджувати нирку живого донора будуть потрібні більш дорогі дослідження і аналізи.

ВІЛ-позитивний пацієнт зможе отримати органи як ВІЛ-позитивного донора, так і ВІЛ-негативного. Органи ВІЛ-позитивних донорів зможуть бути пересаджені тільки ВІЛ-позитивним пацієнтам.

Зараз в листі очікування на трансплантацію органів в Америці перебуває 122 тисячі осіб, кажуть у лікарні Джонса Хопкінса.