Компанія Гонтаревої допомагала "Сім'ї" Януковича виводити гроші з країни, - ЗМІ

Компанія ICU, якою керувала Валерія Гонтарева, була посередником у закупівлі євробондів в інтересах "Сім'ї” Віктора Януковича

До таких висновків дійшло видання "Цензор".

За словами видання, йдеться про розміщення грошей "Сім'ї", що були попередньо відмиті в ОАЕ, Гонконзі, Уругваї та на Кіпрі, у фонді Franklin Templeton. "Цензор" стверджує, що вони були розміщені для покупки українських євробондів із знижкою в 50 відсотків.

Фонд Franklin Templeton почав активно скупати українські євробонди саме після візиту першого віце-прем'єра України Сергія Арбузова і екс-міністра фінансів Юрія Колобова до США у січні 2013 року, під час якого вони зустрічалися із представниками фонду. Тоді Franklin Templeton сконцентрував третину боргових зобов'язань України.

"На даний момент є підстави стверджувати, що посередником, що допомагав скупати євробонди в інтересах "Сім'ї", була компанія "Інвестиційний капітал України" (ICU), якою на той момент керувала нинішня керівниця НБУ Валерія Гонтарева", - стверджує видання.

В розслідуванні також згадується, що "Сім'я" неодноразово використовувала цю компанію для реалізації схем виведення коштів з державних структур та компаній.

У коментарі "Цензору" представник групи "Депутатський контроль", народний депутат Максим Поляков не виключив, що Гонтарева була у зговорі із Януковичем та його оточенням. "Якщо ми говоримо про Гонтареву, то вона - найталановитіший менеджер з виведення коштів з країни за часів Януковича", - заявив нардеп.