ЄП: українському уряду і парламенту треба багато працювати разом

У Європейському парламенті наголосили, що для поліпшення законодавчої спроможності уряду і парламенту слід багато працювати разом

Про це повідомив колишній президент Європейського парламенту Пет Кокс під час представлення у Брюсселі доповіді з аналізом потреб Верховної Ради і низкою рекомендацій, які дозволять покращити роботу законодавчого органу, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"Ми віримо в те, що ваш парламент, ваш уряд повинні багато працювати разом, від початку до кінця законодавчого процесу", - зазначив він.

На думку Кокса, проблема в Україні полягає у "поєднанні сильних особистостей із слабкими інституціями".

"Нам треба розбудувати інституції сильними і сучасними, що дозволить переродити Верховну Раду, щоб вона могла вирішити багато проблем", - підкреслив він.

За словами політика, у доповіді є "сім заголовків і 57 рекомендацій". Першою з них Кокс назвав законодавчу спроможність Верховної Ради. У цьому зв'язку Кокс рекомендує розпочати працювати разом над повним законодавчим процесом. Через величезну кількість законодавчих актів в українському парламенті він назвав це "законодавчим спамом" та "законодавчим цунамі".

Він наголосив, що важливим питанням є планування роботи Верховної Ради у сесійному режимі та режимі комітетів, а також підняв питання присутності камер на погоджувальній раді.

 "Я знаю, що певні питання в політиці треба спочатку переговорити за зачиненими дверима, а потім вже публічно надавати інформацію. Але там присутні камери. І що відбувається? Відбувається Голлівуд - кожний хоче бути кращим".

Політик також висловився за внесення технічно поправки до Конституції з метою зміни необхідної кількості кворуму під час голосування і назвав важливими питання підзвітності уряду парламенту, зменшення кількості комітетів для наступної каденції парламенту, інвестування в "добрих асистентів", цінування опозиції, запровадження санкцій за бійки, створення окремого підрозділу з міжпартійного діалогу, створення Кодексу поведінки.