"Крадіжка століття". Стали відомі справжні вимоги протестувальників у Молдові

Учасники протесту в Молдові вимагають перевиборів і покарання винних у так званій "крадіжці століття"

Про це розповів в ефірі Еспресо.TV молдовський блогер та активіст.

"Сьогоднішня акція протесту - це продовження акцій, які проходили протягом останнього року. Люди вимагають відставки уряду, відставки парламента, дострокових виборів, розслідування та покарання винних у так званій "крадіжці мільярда", "крадіжці століття" у Молдові", - сказав активіст, ім'я якого в цілях безпеки не розголошується.

За його словами, зараз організатори мітингу закликають членів уряду і президента прийти до центру міста і вступити до діалогу із протестувальниками. Усього, за оцінками активіста, на площі зараз близько 40 тисяч участників протесту.

Протест відбувається спокійно, без сутичок. Поліція досить дружня до учасників мітингу, які без зусиль розірвали її кордон, коли оточували будівлю уряду.

"Крадіжкою століття" у Молдові називають пограбування банківської системи на мільярд доларів, яка суттєво погіршила економіку країни і входить в число найбільших банківських пограбувань у світі. "Крадіжка мільярда" стала можливою через масштабну корупцію та тіньову олігархічну владу. Підозрюють, що крадіжку організували за участю голови Нацбанку Молдови.