Башар Асад співпрацював з бойовиками "ІД", - ЗМІ

Президент Сирії Башар Асад і терористичне угрупування "Ісламська держава" були в змові між собою

Про це йдеться в розслідуванні британського телеканалу Sky News.

Телеканал посилається на витік секретних файлів "ІД". Зокрема, йдеться про співпрацю в Пальмірі. За твердженням телеканалу, незадовго до звільнення міста, яке кілька місяців було окуповане бойовиками, представники організації і сирійської влади підготували документ. У ньому йдеться про відвід всієї важкої артилерії і зенітних кулеметів від Пальміри.

Один із перебіжчиків з "ІД" підтвердив телеканалу, що угруповання координує пересування своїх бійців, зокрема, їх відхід з раніше контрольованих районів, із сирійською владою.

Sky News також наводить інші документи, які нібито підтверджують співпрацю. Так, в одному з них йдеться про водія, який повинен був проїхати через пропускні пункти "ІД" й обміняти нафту на добрива в представників сирійської влади. Перебіжчики з "ІД" заявили ЗМІ, що ця торгова угода діє вже кілька років.

В іншому листі йдеться про події листопада 2013 року. З документа випливає, що "ІД" отримала відомості про бомбардування району Аль-Каср, які повинні відбутися найближчим часом. У листі розповідається про вивезення всієї зброї і обладнання з цього району. Джерела каналу стверджують, що евакуація була узгоджена "ІД" із сирійською владою.