Про Донбас говорять, як про іншу планету, - Жадан

Письменник вважає, що українці часто сприймають мешканців сходу України як "однорідну масу"

Про це Сергій Жадан розповів в інтерв'ю Еспресо.TV.

"В усіх цих розмовах про Донбас - насправді ж, всі говорять про Донбас – про нього говорять, як про якусь іншу планету. Говорять так, ніби це щось, що знаходиться в вакуумі, що там інакші люди, що вони інакше поводяться, в них якісь інакші внутрішні органи", - зазначив український письменник.

Разом з цим, Жадан не заперечує, що Донбас - специфічний регіон. "Але в багатьох випадках, скажімо, в плані соціальних проблем, які нас усіх єднають, вони мало чим від нас відрізняються. Тому говорити про них, як про якихось інопланетян, не зовсім коректно", - зауважив він.

Однак у майбутньому, після повернення контролю України над окупованими Росією територіями сходу, налагодження співжиття буде складним, вважає Сергій Жадан.

"Ця війна відбувається не лише на фронті і не лише за допомогою зброї. Вона ж і на інформаційному, на ідеологічному рівні, і, зрозуміло, що кожен день цієї війни все сильніше і сильніше відділяє людей по той бік фронту від людей по цю сторону фронту, - заначив він. - Це страшенно прикрий і деструктивний процес. У разі, якщо припустити, що завтра відновлюється державний кордон України, зрозуміло, що процес співжиття з людьми, які 2 роки були в окупації (як ми вважаємо, хоча багато хто з них це не називає окупацією), не буде легким. Хоча, з іншого боку, не слід забувати, що по той бік фронту є люди, які чекають повернення української влади. Вони там є".

Чимало мешканців окупованих територій є патріотами України. "Є частина населення, для яких змінилося все: поняття самоідентифікації, поняття усвідомлення своєї громадянської приналежності", - каже письменник.

Він додає: "Не можна під один стереотип заганяти колишніх політиків з "Партії регіонів", які сьогодні перебралися в Київ, сидять тут спокійно собі, відпочивають, і, скажімо, колишніх активістів Євромайданів Донецька і Луганська, які теж сюди перебралися.

Формально і в тих, і в тих прописка донецька/луганська, формально і ті, й інші – переселенці, і ті, й інші соціально знаходяться в одному статусі. А у нас, на превеликий жаль, про переселенців з Донецька і Луганська говорять як про однорідну масу".

Сергій Жадан здійснив немало поїздок на Схід України. У прифронтових містах він разом з іншими не лише виступав, а й привозив гуманітарну допомогу. Паралельно, виступаючи в інших містах України, Сергій Жадан збирає кошти на допомогу армії та сім'ям загиблих воїнів.