Жадан пояснив, чому потрібні квоти на українське

Письменник вважає, що Україна має захищати культурний та інформаційний простори від ідеологічного пропагандистського впливу

Про це Сергій Жадан розповів в інтерв'ю Еспресо.TV.

"Культурний та інформаційний простори України мають захищатися, формуватися, підтримуватися. Україна має захищати його від ідеологічного пропагандистського впливу. Було б дуже дивно, якби країна не реагувала на спроби позбавити її життєдіяльності чи позбавити її доцільності існування", - зазначив письменник та громадський діяч.

Разом з тим, він вважає, що важливо, аби формування і захист власного інформаційного і культурного простору не перетворився на елементарну цензуру. 

"Дуже важливо, щоб цей процес відбувався розумно, продумано, - наголосив він. - Люди, які цим займаються і в усе це включені і інтегровані, мають керуватися не лише емоціями і своїми політичними переконаннями, а й думкою про суспільство, про тих людей, заради яких вони нібито і працюють".

Щодо побоювань деяких громадян, що квоти на українську музику та літературу призведуть до ізоляціонізму, Сергій Жадан навів приклади успішних країн.

Зокрема така ситуація простежується у Франції. "До них на книжковий ринок дуже важко пробитись, тому що вони захищають його передусім від американського впливу. Це стосується і книжкового ринку, і музичного. Для них дуже важливо зберігати свою культурну самодостатність, захищати свою специфіку, свою індивідуальність, - зазначив письменник. - Зрозуміло, що французькою мовою говорять в світі не так багато, як англійською. І є велика спокуса франкомовним виконавцям чи письменниками перейти на англійську. Але держава і суспільство це розуміють, тому і ведеться певна боротьба".

Подібне відбувається і в США. Американський книжковий ринок доволі закритий. "І щось ніхто американцям цього не закидає. Кожна країна має свою специфіку, і не варто цього боятися і прагнути якоїсь уніфікованості", - додав він.

Не виключенням є і Росія. "Вони сконцентровані на собі, і це великою мірою дозволяє їм тримати свій ринок і займатися культурною експансією. Зокрема за рахунок таких країн, як Україна", - уточнив Жадан.

На думку поета і прозаїка, захищати і формувати свій культурний простір, культурний ринок – це правильно. "Так має бути. І слід виходити не з того, що Путін – х***о, а з того, що в нас є якісь свої економічні інтереси", - підсумував він.