Жадан розповів, як боротися з російською пропагандою

Український письменник вважає, що під час інформаційної війни важливіше та конструктивніше говорити правду

Про це Сергій Жадан розповів в інтерв'ю Еспресо.TV.

Кажучи про інформаційну війну, яка триває між Україною та Росією, письменник та громадський діяч наголосив: "Війна не закінчилась, війна триває, тому я би не говорив, що ми її програли, як про якийсь доконаний факт. Ми її програємо, безперечно. З росіянами важко змагатися в цьому плані, тому що їхня інформаційна політика побудована виключно на брехні і на пропагандистському перекрученні. Змагатися з ними в цьому, по-перше, важко, по-друге, не думаю, що варто".

Щодо української реакції на проросійську пропаганду, він вважає, що Україна не мала мавпувати Росію.

" Немає користі від цього для України ні всередині суспільства, ні поза його межами. Мені здається, набагато важливіше та конструктивніше говорити правду", - зазначив Жадан.

Не останню роль у висвітленні війни на Донбасі відіграє література.

"На відміну від деяких засобів масової інформації (бо частина інформації у нас подається упереджено і викривлено з огляду на певні політичні чи комерційні замовлення), письменники як люди більш вільні, більш незалежні могли б подавати більш неупереджену інформацію", - каже Сергій Жадан.

Він також додає, що письменники могли б писати про війну "більш емоційно, більш приватно, більш суб'єктивно". 

"З одного боку, це, можливо, не даватиме якусь повну картину, з іншого, - це дасть якісь речі, які будуть вичитуватись через 10, 20, 100 років", - зазначає Жадан.