Омбудсмен звинуватила Мінсоцполітики у геноциді

Після рішень Європейського суду з прав людини платити за злочини, які сьогодні державні посадовці вчиняють, порушуючи права переселенців, будуть не тільки їхні діти, а й онуки

Про це омбудсмен Валерія Лутковська заявила на засіданні Комітету з прав людини, передає "Центр інформації про права людини".

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська обурена, що через списки СБУ виплата пенсій була припинена 450 тисячам пенсіонерів і після п'яти з половиною місяців не відновлена.

"Але що робить при цьому Мінсоцполітики та увесь уряд? Вони приймають постанову №365, яка теоретично мала б врегулювати питання відновлення пенсій. Однак вона стовідсотково не буде виконана, хоча б тому, що немає ресурсу на її виконання", - переконана омбудсмен.

Відповідно до постанови №365, задля призначення або відновлення соцвиплат Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) проводить перевірку фактичного місця проживання переселенця. Після перевірки представник Управління має скласти акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї за формою, встановленою Мінсоцполітики.

"У вас постанова набула чинності 14 червня, а 14 липня вже мають бути прийняті рішення про відновлення пенсій. Ви їх приймете за цей час? Ви тільки зараз почали розповідати УПСЗНам, яким чином їм проводити ці перевірки і як їм створювати ці комісії? Саме тому я вважаю, що Мінсоцполітики, мабуть, прилетіло до нас з Марсу", - зауважила вона.

Лутковська наголосила, що ані Мінсоцполітики, ані новостворене МінАТО навіть не почали розмірковувати над способами сплати пенсій українцям на непідконтрольній території.

"Шановні, два роки ви думаєте над тим, як створити цей механізм, але у мене таке враження, що ви працюєте над тим, як би його не створити", - каже вона

За її словами, "пенсія - це публічний договір між мною і державою."

"Спочатку протягом свого життя я сплачую гроші в Пенсійний фонд, а потім отримую свою пенсію. І на сьогодні пенсійне законодавство України не містить такої підстави для припинення виплати пенсії як проведення АТО", - нагадала Лутковська.