Бангладеш може струснути потужний землетрус

Дослідники з Колумбійського університету (США) стверджують, що під Бангладеш зароджується землетрус

Про це повідомляє Рhys.

Землетрус може торкнутися 140 млн чоловік. Вчені поки не можуть дати точного прогнозу, коли станеться землетрус. Вони припускають, що його магнітуда може досягти 9 балів.

"Ми не можемо сказати, чи відбудеться він в найближчому майбутньому, або через 500 років. Але ми точно бачимо, що він зароджується", - сказав дослідник з Колумбійського університету Майкл Стеклер.

Вчені виявили нову загрозу після 10 років спостережень за регіоном, що тривали з 2003 по 2013 рік. Вони показали, що Бангладеш розташовується над зоною субдукції, де одна тектонічна плита підсувається під іншу. Всі найбільші землетруси на Землі відбувалися уздовж таких зон. До теперішнього часу вважалося, що такі зони розташовуються лише в океані, але ця ховається під сушею, що збільшує загрозу.

"Деякі з нас давно підозрювали про цю загрозу, але у нас не було ані даних, ані моделі. Тепер у нас є і те і інше, і ми можемо розрахувати масштаби", - наголосив Стеклер.

Дослідники припускають, що площа потенційної зони землетрусу становить близько 38 тис. км кв. Вона охоплює столицю і найбільше місто Бангладеш Дакку, в якій проживає більш як 15 млн чоловік.

За словами Стеклера, це найгірший варіант розвитку подій. У кращому випадку землетрус буде менше і станеться далі від Дакки.