Митрополита Володимира довели до смерті, - Луценко

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що митрополита УПЦ МП Володимира довели до смерті

Про це він сказав в інтерв'ю програмі "Лівий берег" Соні Кошкіної.

Луценко висловив жаль з приводу появи заяви синодально-просвітницького відділу УПЦ МП, в якому виклик в Генпрокуратуру архієреїв УПЦ названий "тиском на служителів УПЦ з боку силових структур".

"Я не розумію, як люди, які вважали Блаженнішого митрополита Володимира найкращим головою церкви, сьогодні можуть виступати проти притягнення до відповідальності тих, хто фактично доводив його до передчасної смерті. Коли я вийшов з в'язниці, то робив планову операцію в тій же лікарні, де перед смертю перебував митрополит Володимир... Ми лежали на одному поверсі, а одному коридорі. Я ходив до нього - він був у важкому стані. Я бачив, що цю людину практично достроково довели до смерті... У Драбинко ("правої руки" Володимира, - ред.) забрали всі медичні документи. Ви ж розумієте, як можна лікувати пацієнта ", - резюмував Луценко.

Луценко уточнив, що це вдалося встановити в ході розслідування справи про тиск на Володимира з метою змусити його відмовитись від престолу на користь наближеної до Віктора Януковича людини (Антонія Паканича - ред.). 

"Ця справа - проти Януковича. За даними слідства, саме Янукович наказав колишньому міністру внутрішніх справ Захарченко позбавити волі Блаженнішого Володимира та митрополита Драбинко з метою змусити покійного предстоятеля Української правословної церкви Московського патріархату скласти повноваження на користь наближеної до Януковича особи", - зазначив Луценко. При цьому він додав, що Захарченко, Коряк і Янукович у даній справі оголошені в розшук і можуть бути засуджені заочно.

За його словами, очна ставка нардепа Новинського і Драбинко дійсно була.

"Драбинко вказує на речі, які можуть змінити процесуальний статус народного депутата Новинського зі свідка на підозрюваного. За результатами допитів ще несколькіз важливих осіб ми будемо приймати рішення щодо цього. Будуть підстави - буде звинувачення", - додав генпрокурор.