Лещенко купив квартиру з адмінпорушеннями, - НАБУ

У справі купівлі елітної квартири нардепом Сергієм Лещенком є ознаки адміністративного правопорушення

Про це повідомив  голова НАБУ Артем Ситник, передає Еспресо.TV.

"Є ряд порушень, які ми вважаємо підпадають під ознаки адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією. Відповідно до ст. 23 Закону "Про запобігання корупції", нардепи можуть приймати подарунки, які відповідають загальним уявленням про гостинність. Відповідно до ст. 1 закону, подарунок - це  грошові кошти, або інше майно, яке надається безплатно, або за ціну нижче ринкової", - сказав він.

Ситник наголосив, що договір позики, який заключений між Лещенком і Притулою є безвідсотковим і укладений на 10 років.

"Враховуючи, що на кредитному ринку України відсутні можливості для отримання безвідсоткових кредитів, а  найнижчим орієнтиром для отримання кредитних ставок  є облікова ставка НБУ - 15%, існують ознаки можливості отримання Лещенком вигоди у вигляді отримання безвідсоткової позики, що не є загальнодоступною позикою", - зауважив він.

Ситник повідомив, що такі дії підпадають під ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 172 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення".

"Тобто людина отримує на 10 років значну суму коштів, при цьому вона не сплачує жодного відсотка і фактично через 10 років це взагалі може бути сума еквівалентна 100-200 (грн - ред). Я не хотів би про це говорити, але це також можна припустити. Простий громадянин доступу до таких фінансів без відсотків не має. Тому не сама сума позики є незаконною, а те що вся сума надається взагалі без відсотків", - наголосив він.