В Україні від отруєння сурогатним алкоголем вже померло 38 людей

В Україні за 10 днів зареєстровано 77 випадків отруєння сурогатним алкоголем. З 21 по 30 вересня 38 осіб з числа постраждалих вже померли

Про це зазначають у Державній службі України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

При цьому хвиля отруєнь сурогатом вже досягла Житомирщини. У Бердичеві Житомирської області одна людина померла у результаті отруєння метанолом. Двоє людей на даний момент знаходяться в міській і районній лікарнях з симптомами гострого отруєння невідомою речовиною. Також повідомляється, що у постраждалих пропав зір у результаті атрофії зорових нервів.

Раніше подібні випадки важких отруєнь, в тому числі летальні, були зафіксовані в Харківській, Донецькій, Луганській та Миколаївській областях. Більшість постраждалих купували алкоголь у місцевих магазинах, а деякі замовляли його через інтернет.

Прес-служба Головного управління Державної фіскальної служби в Харківській області повідомляла, що постраждалі вживали горілку «Пшенична» виробництва ТОВ «Олександрія БЛІГ». Нещодавно контрафактна горілка виробництва «Олександрія БЛІГ», а також Люботинського заводу «Продтовари» у великих кількостях була виявлена ​​на підпільному складі в Києві. Як раніше повідомляли ЗМІ, саме «Олександрія БЛІГ» і Люботинський завод «Продтовари» через суд заблокували підвищення мінімальної ціни на горілку, яка є найдієвішим інструментом детінізації алкогольного ринку.

Експерти констатують факт: Україну захлеснула хвиля контрафактного і сурогатного алкоголю. Сьогодні тіньовий алкогольний ринок вперше в історії виріс до 50%. Очистити його від контрафакту допоможе тільки прийняття нового рівня мінімальних цін на алкоголь.