Вчені створили насадку на смартфон, яка виявляє рак

Американські вчені розробили сумісний зі смартфоном спектроскоп для паралельного аналізу декількох зразків крові на предмет онкомаркерів

Результати роботи представлені у журналі Biosensors and Bioelectronics.

У новій роботі вчені представили спектрометр, який здатний одночасно обробляти вісім проб біоматеріалу. Пристрій є насадкою на смартфон і працює за методом ELISA - цей імунологічний метод заснований на специфічній реакції антиген-антитіло.

Зокрема, спектрометр аналізує зразки крові на наявність інтерлейкіну-6 (IL-6), який може діяти як протизапальний цитокін і стимулює імунну відповідь.

Тести показали, що точність такої діагностики сягає 99%. Вона може застосовуватися для оперативного аналізу біоматеріалу на предмет маркерів раку печінки, молочної залози, простати, легенів.

За словами дослідників, спектрометр вже застосовується на практиці, але поки сумісний тільки з iPhone 5. Наступним кроком стане адаптація технології до будь-якого смартфону.

Автори вже подали заявку на патент.

"Спектрометр буде особливо корисний у клініках і лікарнях з великою кількістю зразків, але не таких, які не мають лабораторій. Також розробка буде актуальна для лікарів, які практикують за кордоном або у віддалених районах", - повідомив співавтор роботи Лей Лі.