Учені на мишах довели, що біль може бути заразним

Американські нейробіологи у досліді на мишах довели, що біль може бути заразним

Про це повідомляє журнал Science Advances.

Цей ефект абсолютно випадково виявив нейробіолог Андрій Рябінін з Університету Портленда, коли з колегами експериментував з мишами, що страждають від абстинентного синдрому. Миші в стані алкогольної або наркотичної ломки мали занижений больовий поріг.

Але чутливість до болю підвищувалася і у мишей, з якими ніяких маніпуляцій не проводилося, - вони просто перебували поблизу. Так, коли хвіст піддослідної миші опускали в гарячу воду або робили уколи хімічного подразника, чутливість тверезих мишей до аналогічних дій зростала наполовину. При цьому у контрольної групи, яка перебувала в іншому приміщенні, ніяких змін не зареєстровано.

Рябінін вважає, що вся справа у запаху: чутливість мишей підвищувалася навіть після того, як вони проводили час поруч з підстилкою, на якій раніше перебувала миша, що зазнавала біль.

Очевидно, при завдаванні болю, в організмі миші виробляються речовини, "повідомляють" про її страждання іншим. Цей механізм міг виникнути для попередження родичів про небезпеку, що насувається або просто хвороби. Чи актуально це для людей, поки невідомо.