Участь Гонтаревої у скандалах б'є по репутації країни, - "Голос України"

Постійна участь глави НБУ Валерії Гонтаревої у скандалах завдає значних репутаційних втрат Україні

Про це пише газета «Голос України» в номері 201 (6455) від 22 жовтня 2016 року.

«Відсутність комунікації між державним регулятором і профільним комітетом парламенту блокує реформування фінансового законодавства. А постійні "появи" Гонтарєвої у скандалах завдають значних репутаційних втрат всій Україні», - констатує видання.

Газета повідомляє, що з пропозицією звільнити Валерію Гонтарєвою до президента Петра Порошенка звернувся комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності.

«За словами його голови Сергія Рибака, таке рішення є логічним результатом двох років безуспішних зусиль відновити конструктивну співпрацю з діючим керівництвом НБУ. І протягом цього часу Валерія Гонтарєва відверто ігнорує депутатів з профільного комітету... Серед питань, які депутати намагалися, але жодного разу так і не змогли поставити главі НБУ, - знищення значної частини банківської системи і вибіркове рефінансування комерційних банків, «банкопад», який Гонтарєва обіцяла завершити ще на початку осені минулого року, і неприйнятні умови кредитування реального сектору економіки, курсова політика та інше», - йдеться у матеріалі.

«Голос України» відзначає, що відразу кілька груп парламентаріїв домагаються звільнення голови Нацбанку. Так, «Батьківщина» звинувачує Валерію Гонтарєву у співпраці з оточенням екс-президента Віктора Януковича.

«Гонтарєва стояла в кулуарах по всіх операціях із цінними паперами, які проводили Янукович і його оточення. Тобто все афери і маніпуляції з державними цінними паперами Януковича були зроблені руками Гонтарєвої. Сьогодні вона продовжує робити те саме з курсом гривні, з рефінансуванням банків, які потім цей рефінанс виводять за межі України. Вона це покриває... Вона служила Януковичу, потім вона працювала в бізнес-корпорації Порошенка і реструктурувала його угоди. А тепер вона так само очолює Національний банк і підпорядковує інтереси Національного банку інтересам великих мафіозних кланів», - заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Відставку Гонтарєвої також підтримують представники парламентської коаліції. Зокрема, звернення від фінансового комітету ініціював депутат від «Народного фронту» Віктор Романюк. Багато питань до глави НБУ також накопичилося і у членів «Блоку Петра Порошенка».

«До неї дійсно є багато питань, і буквально всі незадоволені політикою Національного банку з валютного регулювання і в цілому по відношенню до тих банків, які тим чи іншим чином закрилися, перестали існувати», - зазначила нардеп від БПП, глава Комітету з питань податкової та митної комісії Ніна Южаніна.

Як повідомлялося, Асоціація українських банків звинуватила Валерію Гонтарєву в непрофесіоналізмі. За словами голови асоціації Олександра Сугоняка, за час роботи на посаді вона проявила себе непрофесійним і некомпетентним керівником Нацбанку.