Автору виставки проти анексії Криму загрожує кримінальна відповідальність у Росії

Після проведення в Україні виставки Stop Eating Ukraine, присвяченої окупації Криму та Донбасу, російському опозиційному художнику загрожує кримінальне провадження в Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV

Стосовно опозиційного художника SAVA буде відкрито кримінальне провадження за ст. 280.1 ч. 2 "Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації з використанням ЗМІ".

Стаття передбачає строк позбавлення волі до п'яти років.
 
У липні 2016 року в Києві пройшла виставка SAVA під назвою Stop Eating Ukraine. Автор представив 12 картин, присвячених протесту проти анексії Криму та військовим діям на Донбасі. Своїми роботами автор закликав світову спільноту ще раз звернути увагу на те, що відбувається.

Сам автор, незважаючи на російське громадянство, називає ситуацію в Криму окупацією. Його виставку-акцію висвітлили понад 50 ЗМІ. Відкриття експозиції відвідали і підтримали представники посольств Великої Британії, Литви, а також політичні та громадські лідери - Мустафа Джемільов, Рефат Чубаров і Георгій Логвинський.

Читайте також: Російський художник: Я хочу показати світу, що за 2 роки зробила з Україною російська агресія

За аналогічні заклики в Росії порушено низку справ проти опозиціонерів. Так, в Росії оголошений у федеральний розшук Михайло Аншаков, який опублікував матеріали, пов'язані з невизнанням анексії Криму. Андрій Бубєєв, який опублікував статтю "Крим - це Україна", вже знаходиться в російському СІЗО.

За даними низки російських правозахисних організацій, влада Росії переслідує блогера і художника з 2012 року. SAVA був автором і випусковим редактором бюлетеня "За чесні вибори", в якому публікував факти фальсифікацій російської партії влади на виборах.

У своєму бюлетені він закликав не визнавати законність чинної російської влади, посилаючись на фальсифікації партії влади на виборах. За фінансування опозиційного бюлетеня влада піддала масовим перевіркам фірму, де SAVA був одним із співзасновників. Також були порушені кримінальні справи за "економічними" статтями, що фактично паралізували її діяльність.