Голова "Укравтодору" розповів, як зробити з українських доріг європейські

Централізація процесів, контроль за використанням дорожного фонду і ментальні зміни в суспільстві - фактори, що допоможуть перетворити українські дороги на європейські

Таку думку висловив новопризначений голова "Укравтодору" Славомір Новак в ефірі передачі "Вечір з Миколою Княжицьким" на телеканалі Еспресо.

"Я порівняв би сьогоднішню ситуацію на українських дорогах з ситуацією в Польщі двадцять років тому, коли не було грошей на утримання, не було грошей на ремонт доріг і Польща переживала подібну кризу. Втім я вірю в те, і це дуже важливо, що без відповідного фінансування ремонту, а потім утримання доріг, можна забути про економічний розвиток держави. Саме це я намагаюся пояснити у перемовинах з комітетом з питань бюджету, у комітеті з питань транспорту чи коли розмовляю з депутатами", - розповів посадовець.

За його словами, надзвичайно мало грошей призначається на ремонт і утримання доріг. Так, річний бюджет Укравтодору співставний з двома-трьома місяцями річного бюджету призначеного на польські дороги.

Крім того, надзвичайно важливими, на думку Славоміра Новака, є психологія суспільства.

"Не тільки фінансова допомога має значення, а й ментальні зміни у суспільстві,  між іншим серед виконавців, інвесторів і загальної культури роботи. Ми ще не маємо таких грошей в Україні, але вже можемо змінювати систему і якість роботи, ментальність", - зазначив він.

"По-перше, якщо у нас буде Дорожній фонд- це дозволить нам укласти план інвестицій на довшу переспективу чим рік. По-друге, важлива передбачуваність у дорожній галузі. Запрошуймо дорожні фірми на відкриті і чесні торги", - розповів Новак.

"Тож, ми змінимо систему торгів, щоб за ними був центральний нагляд. Таким чином, щоб розподіл грошей і рішення щодо  конкретних торгів приймалися не внизу, в областях, а були перенесені на центральний рівень, де діятиме центральна комісія", - зазначив посадовець.