У Росії пропонують скасувати кримінальне покарання за насильство в сім'ї

Група депутатів Держдуми та сенаторів внесла на розгляд парламенту законопроект, який пропонує перенести побиття родичів з розряду кримінальних до адміністративних правопорушень

Відповідний законопроект оприлюднено на сайті російського парламенту.

Так, із ст. 116 Кримінального кодексу РФ (побої) пропонується виключити слова "побої щодо близьких осіб", залишивши решту змісту без змін.

"Таким чином, побиття членів сім'ї, інших близьких осіб будуть віднесені до адміністративних правопорушень", - йдеться в пояснювальній записці.

Автори законопроекту пояснюють, що вважають за несправедливість, що побиття близьких є кримінальним злочином, у той час як побиття незнайомих людей - адміністративним.

"У людей викликало об'єктивне здивування, чому конфлікти всередині сім'ї, нанесення побоїв стосовно родичів є злочином, а такі самі дії, вчинені на вулиці, - адміністративним правопорушенням. Наш законопроект пропонує цю колізію усунути", - пояснила депутат Держдуми Ольга Баталіна.

Раніше, в червні 2016 року Держдума прийняла законопроект щодо перенесення побиття з кримінальних до адміністративних статей. При цьому повторне правопорушення карається кримінальною відповідальністю.