У турецькій делегації в Криму немає представників влади, - Чубаров

До складу турецької делегації в окупованому Криму не входять представники влади, а сама поїздка є спробою Росії дезінформувати міжнародну громадськість

Заяву про це поширив у соціальній мережі Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Як повідомив Тимчасовий повірений у справах посольства Туреччини в Україні Озгюн Талу, до складу «турецької делегації» не входять представники влади Туреччини", - йдеться у заяві.

За словами Чубарова, відомо також і те, що громадяни Туреччини, які планували відвідати тимчасово окупований Росією Крим в обхід встановлених правил в'їзду-виїзду на територію України, завчасно були попереджені послом Туреччини в Москві про незаконність такої поїздки і її можливі наслідки.

Голова Меджлісу підкреслив, що незаконне відвідування групою громадян Туреччини тимчасово окупованого Росією Криму, а також ряд заяв керівника делегації Хасана Дженгіза, що кардинально відмінні від офіційної позиції Турецької Республіки в питаннях територіальної цілісності України, широко тиражуються російськими ЗМІ. Ці заяви подаються як нове свідчення зближення позицій Туреччини і Росії з питання Криму.

Меджліс кримськотатарського народу розцінює цю сплановану і здійснену під контролем російських спецслужб поїздку як чергову спробу Російської Федерації дезінформувати міжнародну громадськість та викликати недовіру між українським і турецьким народами.

Від імені Меджлісу він закликав Службу безпеки України і Генеральну прокуратуру розпочати процедуру кримінального переслідування всіх іноземних осіб, що в'їжджають на територію тимчасово окупованого Росією Криму без узгодження з українською стороною і в обхід встановлених правил.