NASA знайшло тріщину в Антарктиді довжиною понад 100 км

Експерти космічного відомства США з'ясували, що довжина гігантської тріщини в Антарктиді становить 112 км

Висновки експертів NASA оприлюднені у матеріалі Live Science.

Надані матеріали розповідають про зростання гігантської тріщини в одному з найбільш вразливих льодовиків найпівденнішого континенту. Довжина тріщини становить 112 км, ширина - 100 м, а глибина - 500 м. Її поява свідчить про руйнування льодового масиву і появу незабаром мегаайсберга, площа якого становитиме приблизно 6,5 тисяч квадратних кілометрів.

Тріщина утворилася в льодовику Ларсена, а точніше його частині, що називається Ларсен С. Шельфовий льодовик Ларсена почав активно руйнуватися у другій половині XX століття. Зараз експерти вважають, що величезна тріщина з'явилася відносно недавно. Таким чином, льодовий масив руйнується надзвичайно швидко. Наразі тріщина продовжує стрімко збільшуватися.

Коли в Південній півкулі настане літо, льодовик перетвориться на величезний айсберг, площу якого можна порівняти з розмірами північноамериканського штату Делавер. На думку експертів, розпад Ларсена С викличе прискорення танення і "сповзання" континентальних льодовиків Антарктиди, які зараз утримують на місці льодовик, що руйнується. Зрештою це підвищить рівень Світового океану на 82 см.

Льодовик Ларсена є третім за розміром шельфовим (тобто таким, що лежить на воді) льодовиком Антарктиди. Десятки тисяч років він був стабільний, однак за останні роки втратив два з трьох своїх найбільших льодових масивів.

У 1995 році від основного масиву льодовика Ларсена відколовся Ларсен А. Ще одна частина - Ларсен B - збереглася лише як залишки. У всіх випадках руйнування льодовика мало стрімкий характер.

Вчені довгий час вважали, що зміни клімату загрожують в основному північним запасам земного льоду. Однак нові висновки в черговий раз доводять, що не тільки їм.